En students tankar.

Nu sitter jag här på söndagsförmiddagen med ångest. Inte för att det är söndag och att månaden sakta kryper sig närmare. Jag sitter här med ångest för jag vet inte hur jag ska lägga upp min utbildning.

I och med nya skollagen (som basicly säger att varje lärare måste ha läst ett visst antal högskolepoäng för att få undervisa i sitt ämne och studievägledarna råder till att vi bara ska läsa mot ett verksamhetsområde, t.ex. förskollärare eller lärare i grundskolans tidigare år) så står vi i "gamla" utbildningen handfallna.

Vi fick information när vi började lärarprogrammet ht 2009 om att vi kunde läsa till förskollärare och sedan lägga till ett halvår för att bli behörig att undervisa i årskurs 1-3 också. Såvida vi hade läst och specialiserat oss på ett ämne såklart. Under vårterminen 2010 bestämde jag mig för hur jag skulle lägga upp min utbildning och har längtat efter att få läsa allt. Egentligen skulle jag nog kunna läsa 10 år på universitetet eftersom så mycket intresserar mig.

Men så kom nedslaget. Studievägledarna har nu bett oss inrikta oss på ett verksamhetsområde eftersom det inte är säkert att vi får behörighet att undervisa i de ämnen vi läst mot grundskolans tidigare år när vi väl är färdiga. Det skulle alltså betyda att vi då läst en massa "i onödan", eller rättare sagt - läst massa som vi inte kommer få nyttja i verksamheten.

Jag får nu prioritera bort att läsa svenska, engelska och alla andra roliga ämnen mot grundskolans tidigare år och istället försöka hitta ett nytt upplägg till min utbildning. Vad vill jag nu läsa?

Det står lite mellan dessa:
Ht 2011
Grundläggande färdigheter i sv och ma 30 hp
Lek och lärande i förskolan 30 hp

Vt 2012
Grundläggande färdigheter i sv och ma 30 hp
Idrott 30 hp

Det är som såhär att Grundläggande färdigheter i sv och ma måste jag läsa. Det spelar ingen roll om jag läser den på höstterminen eller vårterminen, bara jag läser den för annars blir jag inte behörig förskollärare. Dilemmat är då om jag ska läsa Lek och lärande i förskolan (som studievägledaren rekommenderar för oss förskollärare) eller om jag ska läsa Idrott som intresserar mig mycket.

Jag kommer antagligen börja läsa på universitetet igen i framtiden för att bli lärare i grundskolans tidigare år också men just nu måste jag fokusera på vad jag vill med min nuvarande utbildning.

Vill just nu bara att studievägledaren ska svara på mitt mail så jag kan få hjälp och råd. Valet ska ske under nästa vecka...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0